Portugal
Door: Inge
Blijf op de hoogte en volg RIK
14 Oktober 2022 | Portugal, Coimbra
12 oktober
Toen we wakker werden zagen we Bilbao niet eens liggen. Het regende pijpenstelen. Dus snel de Bibbelebonse berg af en op pad. Al snel werd het beter weer. We reden tot Salamanca, waar we een fijne camping vonden. Veel bijzondere personages: op de fiets en zelfs lopend.
Afgelegde kilometers: 414.
13 oktober
Verder op weg naar Portugal. We reden in totaal 382 kilometer richting de Atlantische Oceaan. Het is mijn wens om in elk geval 1x in de golven van de Atlantic te kunnen duiken.
Het tolsysteem in Pt is alleen voor academici bedacht. Geen touw aan vast te knopen. Voor de ene weg heb je dit abonnement nodig, voor de andere weer dat. Daarom reden we maar zonder snelweg, wat ons uren extra kostte. Inmiddels hebben we een soort prepaid kunnen bestellen via internet. We wilden een abonnement waarbij ze het gewoon van je credit card afschrijven, maar we kregen aldoor een server fout. Bah.
We kwamen richting de kust en zagen het meteen: van de blauwe lucht naar de grijze massa. Zeevlam (mist)!.
Anyway toch ingecheckt. Toen we wakker werden was het er helaas niet beter op geworden. Opkrassen dus. Nog even langs de oceaan gereden, maar die was onzichtbaar vanwege de mist. Zo jammer.
14 oktober
In totaal 61 kilometer gereden. Vanwege het weer landinwaarts gereden. Bestemming Coimbra.
Onderweg, o jee tolweg. Maar we hadden immers de prepaid card! Oké. Verkeerde poortje. Dit was echter verdorie weer een ander systeem. Direct geparkeerd en teruggelopen naar de slagboom. Telefonisch contact, kenteken doorgeven (Dit keer wel gespeld met de internationale letters) en ja hoor, daar kwam alsnog ons kaartje. Poeh. Bij het verlaten van de snelweg moesten we €0,75 afrekenen. Zo veel gedoe voor bijna niks.
Coimbra is een mooie universiteitsstad. Prachtig weertje. 26 graden, blauwe lucht en volop zon. Hier komen we voor. Prima camping met bezoekers uit diverse windstreken. Leuke gesprekken. Onder andere met onze buren uit Nieuw Zeeland, die een tour maken tot en met 2024. Bofkonten!
De vriendelijke meneer van de camping vertelde ons dat je per fiets naar het centrum kon gaan. Oh, dat leek ons zeker wel wat. Zo gezegd zo gedaan. Op onze elektrische Qwicjes richting het centrum. Best een avontuur in zo’n land/stad dat niet ingericht is op fietsers. Mooie fietspaden langs de river die opeens weer ophielden. Maar we zijn er gekomen.
Prachtig stadje met veel middeleeuwse gebouwen. De mooiste vinden wij met de veelkleurige tegeltjes op de gevels. Lekker rond gescharreld. Met uitzicht op de kathedraal geluncht op een terrasje (om 15 uur, okee). Daarna op de terugweg verder gescharreld langs de leuke winkeltjes tot we onze fietsen weer terugvonden. Weer de 6,5 kilometer teruggefietst en de camping daadwerkelijk weer teruggevonden. Lekker in ‘t zonnetje gezeten tot we gingen eten.
Morgen gaan we richting Lissabon. Daar is het weer ook goed. Van Nederlanders op de camping hebben we een kampeerplek geadviseerd gekregen, waarvandaan je verder met de bus de stad in kan. We gaan het weer beleven.
Groetjes uit het zonnige Portugal met haar onnavolgbare tolsystemen.
15 Oktober 2022 - 12:18
Marijke:
Leuke stad. Ziet er mooi en gezellig uit. Fijn dat jullie op het fietsje naar de stad konden. Dat met die tolwegen is wel een gesodemieter zeg! Mooi weer, aardige mensen en mooie plekjes…wat wil een mens nog meer. Op naar Lissabon.
15 Oktober 2022 - 14:29
Sophie:
Wat heerlijk dat jullie zo ver weg kunnen fietsen op jullie eigen fietsen! Zie het al helemaal voor me. Jammer dat het weer zo slecht was aan de kust, hopelijk kunnen jullie later nog een duik nemen. Veel plezier in Lissabon!